Tannpleiere i Troms og i Nordland engasjerer seg i kampen mot økt bruk av energidrikker hos barn og ungdom

Publisert 06.7.2017 klokka 14:10
Tannpleierne Jill Rakel Hjartøy i Nordland og Anette Johannessen i Troms har engasjert seg i kampen mot økt bruk av energidrikker hos barn og ungdom, se oppslag i Nordlys og innlegg i Framtid ved tannpleier Anette Johannessen samt henvendelse til Mattilsynet ved tannpleier Jill Rakel Hjartøy

Jill Rakel Hjartøy, hovedtilltsvalgt og tannpleier, har gjort følgende henvendelse til Mattilsynet:

Jobber som tannpleier i Nordland og vil med dette sette fokus på energidrikker. Jeg ber mattilsynet se på nytt den informasjon spesielt på koffein som foreligger og gis ut av både folkehelseinstituttet og Matportal, kontra hva produsentene selv informerer om.

Jeg har sett på innhold i produkter som er i salg i min kommune, og snakket butikkjedene om hvilke retningslinjer de opererer med. Jeg har også hatt kontakt med norsk kaffeinformasjon og folkehelseinstituttet og mattilsynet i Nordland.

Først noen innholdsdeklarasjoner:

Energidrikker i Norge inneholder 300-320 mg koffein pr liter. Det er de verdier som produsentene oppgir på varen.Tabell fra folkehelseinstituttet sier det er forskjell på energidrikker i Norge og i andre land, 320 mg i andre land og 120-160 mg i Norge. Min påstand er her at dette ikke stemmer, verdiene av koffein er de samme i Norge som i resterende land.

Norsk kaffeinformasjon opplyser at 100 gr kaffe gir 40 mg koffein. En liter kokekaffe inneholder ca 50 mg koffein.

Matportal.no har en oversikt over maksdose koffein pr kg. Denne ender på 60 kg, der er 150 mg maksdose.

Så til praksis i butikk; her har de kjedene jeg har vært i kontakt med retningslinjer (ikke skriftlige) som sier at de skal ikke selge energidrikker til barn, men det er i praksis opp til hver enkelt medarbeider siden det ikke er noe lovverk som forbyr produktet til slik og slik alder. Produsentene følger regelverket og skriver advarsel på fordi det er høydose koffeinprodukt, men dette krever en sterkere regelendring for å gi befolkningen trygge rammer. Vi ser hyppig nok overskrifter med unge som har varige helseskader pga for stort inntak av energidrikker, myndighetene MÅ komme mer på banen.

Som tannpleier er det i utgangspunktet sukker og pH som er hovedfokus, og som igjen skader tennene, men jeg opplever barn under 14 som får kjøpt energidrikker og voksne som sammenligner dette med brus, og kjøper dette til sine barn. Dette gjør meg skremt når jeg vet hva maksdosene på koffein er, og hva konsekvensene kan bli. Til opplysning er det ca 32 sukkerbiter i en ½ liter energidrikke.

Repeterer uoverensstemmelsen:

Maksdose koffein 60 kg = 150 mg
Koffein ½ L energidrikker= 160 mg
Ingen nedre aldersgrense

 


Lansering av filmer mot tannbehandlingsangst

Publisert 14.10.2021 klokka 11:24

I dag ble filmer mot tannbehandlingsangst i prosjektet «Tenner, skam og angst» lansert. Filmene er utviklet av prosjektet «Tenner, skam og angst» ved Kompetansesenteret Tannhelse Midt (TkMidt). Prosjektet har laget informasjonsfilmer rettet mot de som sliter med tannbehandlingsangst i tillegg til å lage instruksjonsvideoer for tannhelsepersonell. Målet er å gjøre det enklere for den som har tannlegeskrekk til å oppsøke […]

Solid flertall for overgang til Unio

Publisert 20.8.2021 klokka 14:08

Av totalt 34 stemmer, stemte 32 for overgang. Dette gir solid grunnlag for styret og administrasjon i sitt vidare arbeid. Under finner du innlegget fra Hilde Aga. Etter hennes innlegg, haldt leiar av Unio og gjest, Ragnhild Lied, ei solid og nøktern tale om Unio og kva overgang til den hovudorganisasjonen, vil bety for NTpF. […]

Viktig informasjon til alle medlemmer.

Publisert 07.6.2021 klokka 14:45

Saken gjelder eventuell søking om overgang fra hovedorganisasjonen YS-Delta til hovedorganisasjonen Unio. Se egen side for å få samlet informasjon.  

Bli medlem i Norsk Tannpleierforening